Az EU kelet-európai neve: Duna Stratégia

2010.12.13. 23:32 hohoho horgász

Múlthét csütörtökön előterjesztette az Európai Bizottság a Duna Régió Stratégiáját: fejlesszük a határon átívelő közlekedést, védjük a környezetet, javítsunk a versenyképességünkön, csökkentsük a korrupciót, és tokhalban újra legyen gazdag a Duna. A nagy EU álom, (ha kereskedünk egymással, cimbik leszünk) kelet európai neve: Duna Stratégia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enyhén szólva heterogén régióról van szó. Segít elképzelni az oktatási, munkaerő-piaci, ipari különbségségeket hogy a régió nyugati csücskében fekvő Stuttgartban 57.000 euró/fő a GDP, Boszniában 4000. Barsiné-Pataki Etelka kormánybiztos joggal látja a fejlesztési munka legnagyobb kihívását a koordinációban. Képzeljük el a szerb-bosnyák-horvát vita koordinálását bármilyen témában, vagy a bolgár és az osztrák delegáció konszenzusos megállapodását a fenntartható energiák felhasználásáról.

Mivel plusz pénzforrást nem jelent a stratégia, tokhal-vonóval együtt az összes pénzt anélkül is elkölthetnék a tagországok. Ez azt is jelenti, hogy a nem EU országokra fordított összegek csökkentik a tagországok fejlesztési büdzséjét. Tehát a Duna Stratégia nem a több pénzről szól, hanem a meglévő pénz hatékony elköltéséről - elméletileg. Arról, hogy együttműködésre bíztassa/ösztönözze/kényszerítse azokat a poszt szocialista országokat, akinek önmagában a működés is döcögősen megy. Illetve arról a felismerésről, hogy ez a régió egyedi kulturális örökséggel bír, amihez a fejlesztési politikának is alkalmazkodnia kell. Hogy ez a felismerés párosul-e cselekvéssel, azt még nem tudjuk, de várjuk a fejleményeket. Addig is szavazzunk arról, mi legyen az első projekt ami megvalósul a Duna Stratégia keretében:

 

 

3 komment

Címkék: stratégia duna

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr692514393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedeles 2010.12.14. 08:58:28

|gy van, olvastam is, benne is van a következő remek mondat:
"No new EU funds, no new EU legislation, no new EU Structures" (mármint a megvalósításra). No new EU funds - ezzel akar a Kormány az elnökség alatt foglalkozni? Minek?

benevezett versenyző 2010.12.14. 10:01:16

azzal nekem nincs bajom, hogy mielott elkoltjuk a fejlesztesi lovét, kitaláljuk, hogy mire költsük. Otthon is ezt csinalod: megnezed mennyi penzed van, es kiszamolod, hogy mire tudsz belole kolteni.

hohoho horgász · http://duna.blog.hu 2010.12.14. 10:03:45

@benevezett versenyző: hacsak nem bulizni mész, vagy nem hiszed a pénzedről, hogy ajándékba kaptad.
süti beállítások módosítása