Közép-Európa Hajón – lassan valóban megszületik

2011.01.26. 10:07 Közép-Európa Hajón

És egyik nap, valamikor a nyár derekán megszületett a KÖZÉP–EURÓPA HAJÓN című projekt, amelynek minden apró lépését mától itt követhetitek nyomon. Gyereket általában nem tervezünk, hanem igyekszünk elfogadni olyannak, amilyenre sikeredett. A mi kis hajó-csemeténk ezzel ellentétben egy egész konkrétan megtervezett kis forma. Így hát bemutatom eddigi darabjait:

Először is van négy ország: Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia, ahonnan egy-egy szervezet csatlakozott a projekthez, ezzel megadva a Hajó ízét. A magyar résztvevők mi vagyunk, tudjátok, akik kultúratermelőkké váltak, de ennél frappánsabb névvel (Pro-Progressione) igyekszünk levenni a lábukról a kultúrára éhezőket.

A hajón valójában a kultúra utazik, mert a nézők csak akkor szállnak majd fel rá, ha megállt. Összesen négy országban, országonként négy helyen, tehát 16szor fog megállni 2012 nyarán.

A kultúra, ami tehát a főszereplője (természetesen a hajó mellett) az egész történetnek, többféle formában is megjelenik. A legfontosabb a térspecifikus előadásforma. Láttad már a Rómeó és Júliát az Operában? Budapesten? Bécsben? Ugyanazt a darabot ugyanolyan színészekkel, de különböző helyszíneken? És mi volt benne a közös? Vagy a különböző? A hajóra tervezett térspecifikus performansz lehetővé teszi, hogy mindenkihez ugyanaz a darab jusson el. Ugyanolyan világításban, szögben, hangzásban. A darab, mivel négy ország vesz részt benne, mind földrajzilag, mind fizikailag a szervezés szempontjából szintén négy országra íródik majd. Na de ne szaladjunk ennyire előre...

A kultúra egyszerre lesz jelen hazai és nemzetközi formában: helyi zenekarok, színészek, képzőművészek alkotásait is meg lehet majd tekinteni a többi partner ország művészei mellett. Így olyan lesz, mintha a kedvenc helyünkre, darabunkra, filmünkre ülnénk be és mikor már kényelmesen elhelyezkedtünk és megkaptuk a szokásos adagunkat, akkor körbe nézünk és egyszerre leszünk kíváncsiak a körülöttünk lévő új világra, miközben konstatáljuk, hogy biztonságban vagyunk, hisz itt az én kis kedvenc zenekarom, színészem is.

Dióhéjban, vagy megint a hajónál maradva, hajókabinnyilag most egyelőre ennyi bemutató legyen elég a főszereplőkről. És most hol is tart ez az utazás? Ott, hogy elkészült az EU-s pályázat és lassan, pár hónapocska és meg lesz az eredmény, mind e közben pedig folyik a további partnerkeresés, olyanokat keresünk, akik a Dunával, a Hajóval vagy a kultúrával vagy ezek bármelyik további kinövéseivel állnak vagy nem állnak kapcsolatban, de érdekli őket a mi kis történetünk és szívesen vállalna benne statiszta, vagy akár főbb szerepecskéket is.

Most viszont elmegyek tovább bogozni a hajókötelünket, hogy lassan tényleg útra tudjunk kelni, ha egyelőre még csak továbbra is szimbolikus formában, vagyis egyelőre a szárazföldön haladva, de hát egy nagy úthoz, főleg ha kultúrát szállítunk, ugye kellenek bizonyos előkészületek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr12614413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uskok 2011.01.26. 12:27:39

Ettől aztán csudamód megjavul a Duna hajózhatósága, vízkészlet megőrző képessége, s vízminősége.
Lehet, igaza lesz egy korábbi hozzászólásomnak, miszerint nem a Duna a lényeg, hanem a lenyúlás?!
süti beállítások módosítása