Ez TÉNYLEG Budapest? - amikor a főváros Hollywoodba megy

2010.11.12. 12:18 Az aranyember

Nem győzzük elégszer bizonygatni magunknak, hogy Magyarország és Budapest milyen remek hely, holott a tengerentúlon ezt már réges-régen felismerték (és most nem a turistákra, hanem a filmes forgatócsoportokra gondolok). Budapest Kelet-Európa bármelyik nagyvárosát eljátszhatja. Lepukkant házai háborús filmekhez, klasszicista épületei Buenos Aires-hez adnak díszletet.

 

1. A bulvársajtó októberben Angelina Jolie és Brad Pitt ittlétéről cikkezett, de ne feledjük, hogy Pitt 2001-ben már járt Budapesten a Kémjátszma forgatásakor, akkor még Jenifer Anistonnal. Fővárosunk akkor a hidegháborús Berlin utcáit alakította:

 

2. 1995-ben sztárparádé látogatott Budapestre az Evita forgatására: Madonna, Antonio Banderas, Jonathan Pryce és Alan Parker. Sőt, Banderas hozta akkori feleségét, Melanie Griffitht is. Madonna akkor ezt írta Budapestről a naplójában: „Mit mondhatnék Budapestről? Építészetileg szép, ha kicsit hunyorog az ember, akár Párizsban is érezhetné magát.” Kedves. A temetési menet mögött néha feltűnik a Parlament!

 

 

3. Kevésbé ismert film a 2002-ben szintén Budapest utcáin forgott Max, pedig izgalmas története, és szenzációs szereplői vannak (John Cusack, Noah Taylor). A történet Hitler fiatalkoráról és egy Max Rothman nevű festő kapcsolatáról szól, városunk pedig az első világháborús München utcáiként mutatkozik be. Az operatőr Koltai Lajos, sőt itt nem csak a helyszínek miatt kapjuk fel a fejünket, hanem a színészekkel miatt is, akik feltűnnek egy-egy filmkockán- Stohl András, Hernádi Judit, Kulka János vagy éppen Árpa Attila.  Bár a Gozsdu-udvar itt még egészen másképp nézett ki.

 

 

4. Ne felejtsük el, az Én, a kémet sem, ami 2000-ben forgott itt Eddie Murphyvel és Owen Wilsonnal. A sztori nem bonyolult, néha vicces, Eddie Murphy pedig kifejezetten remekel. Lehet, hogy jól érezte magát nálunk? És végre Budapestnek saját magát játszhatja. A magyar gonoszok magyarul üvöltöznek, és a két főszereplő a szépséges kivilágított várral a héttérben még a Dunában is fürdik!  

 

 

5. Ez csak néhány kiemelt példa, de érdemes említést tenni a vámpíros Underworld- ről, amiben Görög Zita is feltűnk, vagy Szabó István két alkotása is, a Csodálatos Júlia és a Napfény íze. De nem ám csak az elmúlt 10 évben forgattak nálunk világsztárok, legutóbb például itt járt Robert Pattison is, a Guy de Maupassant A szépfiú című regényén alapuló Bel Amiban, a helyszín a csodaszép Andrássy út volt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr622444244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása