Összeépült évszázadok

2010.11.30. 09:00 Horvát Éva

A MÚOSZ új székháza a Soltész László építész által megújított szecessziós Keglovich épület és a régi palota udvarába beépített a XX- XXI. századot jellemző kortárs üveg szárnyból hoz létre egy számomra szimpatikus filozófián alapuló épületegységet. A Vörösmarty utca 47/a udvarába belépve mellbevág az élmény - tudunk mi valamit. Mit is? Tehetséges építészek és okos megrendelők, mint most Soltész és a MÚOSZ hozzásegítenek ahhoz, hogy a belvárosban élvezzem a kort, amibe születtem, amiben élek. Én szeretek a XX- XXI. században élni. Számomra az építőművészet fejezi ki a kor szabadságát. Az új anyagokkal és statikai tudással a világ újrateremthető. Az üveg, a tér szabadságán túl - kint és bent vagyok egyszerre, a belső teremet a külső tér érzete kitágítja - megengedő. A Keglovich ház udvarába üvegből beépített parazita épület megengedi, hogy 2010-ből visszanézzek a szecesszióba. A fanatikus városlakó szereti a sűrűséget, ott van otthon, ahol sok ember él együtt. Én ott vagyok biztonságban, ahol körülvesz a nyüzsgés, lüktet az élet. A belváros csak úgy tágítható, csak úgy férünk el még többen és még több funkciót kiszolgálva, ha sűrűsödik a beépítés. Soltész az udvart építette be és mivel egy közösségi funkciókat ellátó épület részére talált ott bővíthető teret, benézhetek ebbe az udvarba. Akárki benézhet. Végre megnyílt megint egy belvárosi udvar a számunkra, nem vagyunk kizárva.

Adatok:

A műemléki homlokzatot megőrizték a tervezők és az építők (ASHA Építész Iroda Kft, GROPIUS Zrt.). Az ötszintes, 2200 négyzetméteres irodaházban a MÚOSZ helyiségei és a bérelhető irodák mellett helyet kapott a Bálint György Újságíróiskola, egy médiaszakkönyvtár, orvosi rendelő, több előadó- és tárgyalóterem, egy utcafrontról is látogatható kávézó, valamint egy 140 főt befogadó rendezvényterem. A beruházás a telekkel együtt 840 millió forintba került, amelyet az Andrássy úti volt székház és a balatonszéplaki üdülő eladásából finanszíroztak. E mellett a tihanyi újságíró-üdülő felújítása is ebből a forrásból valósult meg. A MÚOSZ új székháza a VI. kerületi Vörösmarty utca 47/a-ban van. Tervező: Soltész László , az Asha Építész Iroda vezetője. Kivitelező:Gropius Zrt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr822481603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása