Duna Főutca

2010.09.23. 16:53 Az aranyember

A Duna Főutca olyan pilot program, ami egyfajta minta az országos program kialakításához is. A Duna Főutcát létrehozó csoportok munkamódszere átültethető társadalmi párbeszéd.

A Duna nem egyszerűen egy ökológiai rendszer vagy vízi út, hanem történelmi korok és viszonyok alakítója, kultúraközvetítő tengely. A Duna tágabb térségünk alapvető fejlesztő ereje, ami nagyban hozzájárult Közép-Európa és a Balkán mai képének és viszonyainak kialakulásához. A folyó szerepét és fejlesztési lehetőségeit kizárólag átfogó gazdasági, társadalmi és környezeti megközelítésben érdemes vizsgálni. Fontos a társadalmi-kulturális közösségek ápolása a Dunára épülő hálózatok – térségek, városok, gazdasági, kulturális összefüggések – erősítése révén.

A Duna megközelíthetőségének javítása, a rakpartok minőségi közterület fejlesztése a Főváros kulcsprojektje a vonzó városi élettér és egyedi kulturális miliő megteremtése érdekében. Ennek érdekében Duna Főutca néven programot indított, amelynek célja, hogy elkészüljön a térség átfogó fejlesztési programja.

A Duna, Budapest nemzetközileg is jól ismert szimbóluma. Budapest fejlesztési terveinek a Duna köré kell szerveződnie. A Duna Stratégiába épülő Budapest- metropolisz önálló fejlesztési elképzelések, strukturálják a fejlesztési irányokat. Az értékteremtő beavatkozások a Duna partjait és kapcsolódó területeit érintik. A Budapest- metropolisz program, állást foglal a fejlesztési irányokról a Duna belvárosi szakaszára, az átmeneti zónát érintő északi és déli területekre, mind pedig a városperemi és agglomerációs zónára vonatkozóan. Budapest- metropolisznak lehetősége van magas színvonalú élhető város és vidéki élettér kialakítására. A fejlesztés eredménye a Budapest brand kialakításán túl az is lehet, hogy Budapest- metropolisz lesz a Duna Régió meghatározó városa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr172318308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása