Duna Régió

2010.09.23. 16:56 Az aranyember

Az Európai Bizottság a Balti régiót követően befogadta az Európai Duna Régiót. A Régió hosszú távú célja egy új közép- és délkelet-európai növekedési tengely alapjainak megteremtése. A Duna-menti államok együttműködésével létrejön a Duna Régió, amely transznacionális támogatási területként jelenik meg az EU 2014-2020- as költségvetésében.

Az európai versenyképességnek új terek kialakítására van szüksége, ahol feloldódnak a nemzetállamok és olyan gazdasági terek jönnek létre, amelyek az egész világon versenyképesek. Az új gazdasági térben, új ágazati és vállalati kapcsolatok jönnek majd létre, ahol kiemelt szerepet kaphat Magyarország.

Annak a ténynek, hogy Magyarország a teljes folyószakasznak szinte pontosan a felezőpontján fekszik, és gazdasági fejlettsége is az északi és déli országok között van különös a jelentősége. Magyarország így betölthet egy híd szerepet, a Duna fővárosává válhat. Rajtunk múlik Magyarország részesedése a Duna- régióból. A Duna mentén fekvő nemzetek gazdaságilag és kulturálisan heterogén államok. Az észak- dél ellentét az új térben felolvadhat. A szegényebb államok juttatják a gazdagabb országokat új európai alapokhoz, de csakis az együttműködés által. Magyarország nem kíván asszimilálódni, Magyarország integrációra törekszik.

A Duna Régió ma rendkívüli befolyással bíró térség Európában, kulcsfontosságú, hogy a fiatalok számára minél több lehetőség nyíljon, akár az egyetemek együttműködése, akár a munkába állás során. Ha képesek vagyunk felismerni a lehetőséget és kihasználni földrajzi helyzetünkből adódó előnyünket, akkor mi leszünk a Duna fővárosa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr662318315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása