Kortárs örökség

2010.10.11. 17:30 Horvát Éva

Épül a XXI. századi Budapest. Vitatott, vitathatlan jó épületekkel, mint a MÜPA, vagy a CET és vitatatlhatanul rossz épületekkel, mint a díszletszerű Nemzeti Színház. A díszleteket lebontják. Vagy nem? Valahogy nem tudunk igazán örülni egy új épületnek, közösségi térnek. Az átkosban, a sokat és jogosan szidott szocializmusnak nevezett társadalmi formációban megépült egy szálloda, akkor a pestiek célpontjává vált azt megnézni. Amikor felépült az Erzsébet híd, büszkék voltunk a modernitására. 

dorax: IMG 3715

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duna part - 2002

Kicsillan Budapest esti fényeiben a MÜPA ékes lilás megvilágítása. Bár addigra a modern múzeum a LUMU hivatalos nevén Ludwig Múzeum termei már bezárnak, de ekkor nyílnak meg a művészeti élet új terei. A világhírűvé vált hangversenyterem és a világhírű táncművészeket befogadó színház. Az épület sajátos tömbje nélkül nem képződne tér a városnak ezen a pontján. Csak az üresség venne körül. Tere van egy embernek, egy fának és épületnek. Az ürességnek nincs térhatása. hohoho horgász: Műpa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duna part - 2005 

Még nincs is készen, de a Dunáról nézve máris magával ragadó élmény a CET épülete a kortárs építészet híveinek. Én éppen a Dunáról egy motorcsónakból kaptam az utolsó benyomásomat az épülő CET-ről. A szárazföld felöl kevésbé bontakozik ki a nagy bálna, mint a víz felöl. Az „üvegbálna”, amely formájában a Central European Time rövidítéséből eredő CET névre is utal a valamikori közraktáraknak ad új életet, a 31 000 nm-s új épületben. A Duna felőli szárnyban éttermek és kávézók, velük szemben könyvesház, galériák, iparművészeti és designüzletek, delikátesz-boltok épülnek. A létesítmény működtetésének kulcsfontosságú kérdése, hogy milyen funkciók kerülnek a nagyterembe. Az itt és a hátsó teraszon zajló majdani kulturális események hozzájárulnak majd Budapest kulturális városfejlesztési terveinek megvalósulásához.

hohoho horgász: CET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duna part - 2010

Neked melyik tetszik jobban? És miért az? 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr912363325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jubilee · http://www.cafejubilee.hu 2010.10.13. 13:04:11

Köszönöm-köszönöm! Végre valaki, aki nem kezd el egyből fintorokat vágni, ha az új épületekről van szó! Sőt! Én speciel kifejezetten imádom az ún. "Kulturális Központ" hangulatát, a Lumút, a Müpát, a Nemzeti Színházat. Mára már a Trigránit-házsorral is megbarátkoztam. :)
süti beállítások módosítása