Berliner vircsaftot ide!

2010.11.26. 09:25 selymes durbincs

Budapest igazán átvehetne pár dolgot Berlintől, nem? Látszólag nincs is sok különbség a két város között: főváros, metropolisz mind a kettő, posztkommunista beütésekkel, ráadásul testvérvárosok is. Na meg mindkettőnek van folyója. A lakosság Spreehez és Dunához való viszonya viszont ég és föld. Vannak ötleteim, mit kéne lekoppintani.

A berliniek vízhez való kapcsolata szinte példamutató. A környéken rengeteg tó van, ráadásul a várost keresztül-kasul szövik a Spree különféle ágai és csatornái. Berlin szinte együtt lüktet velük. A vizek minden része ki van használva, álljon itt a két kedvenc példám.

Kreuzberg ismerősen cseng mindenkinek? Régen ez volt a művész negyed, aztán török negyed lett, mára ezek (és a millió más nemzet) sajátosan keveredtek, egyedülálló miliőt hozva létre. Kreuzberg szívében van a legendás „látnokok klubja” (Club der Visionäre), ahol a legeslegjobb afterpartikat lehet átélni. A klub közvetlenül a vízparton van, félig egy stégen. Szép délutánokon vad napozás zajlik, éjszakánként és hajnalonként különféle DJ-k elképesztő bulijai, majd reggelente nyugodt csilatolás folyik. Közvetlenül a vízparton, és valahogy semmilyen hatóságot nem zavar, hogy beleesnek-e az emberek a vízbe, mert az embereknek van ennél jobb dolguk is.

 

 

A politika egyébként is imádja a folyót. A Bonnból Berlinbe átköltözött német országgyűlés és dolgozói számára közvetlenül a Spree-partra építettek komplexumot. A Reichstag már ott volt, de az új irodaépületek is szinte ráépültek a vízre. Az alábbi képen egyben látszik az egész: balra a Reichstag a transzparens kupolával, középen a bizottsági ülések épülete, jobbra a könyvtár, alattunk pedig az irodaház. Földalatti alagutak és hidak kötik össze az épületeket, a bizottsági és a könyvtár épület közötti hídról pedig a képviselők ugyanolyan gyermeki rajongással integetnek az alattuk hajókon áthaladó turistáknak, mint azok nekik. És még az sem zavarja őket, hogy a menza pontosan egy szintre épült a parttal, és az emberek folyamatosan sétálgatnak az üvegfalak előtt a vízparton, néha megállva és alaposan megnézve maguknak az ország vezetőit. Kézzel fogható transzparencia, vagy amit akartok.

 

Rengeteg hajótúra is van Berlinben. Száz különböző tematikus utat szerveznek, néhány órástól egész naposig. Meg az S-bahn megállók közül egy csomót egyszerűen ráépítettek a folyóra, a várakozók pedig nem idegesek, hogy már megint hol késik a metró, hanem nyugodtan bámulnak bele a vízbe. Berlin lakosai úgy kezelik a Spreet, mint ami összeköti őket, nem pedig szétválasztja. Együtt élnek a folyóval, áthatja mindennapi életüket. Nem számít kirándulásnak átmenni a folyó egyik partjáról a másikra, az egész várost magukénak érzik. Ha ezeket elérjük Budapesten is a Duna segítségével, máris kisebb lesz a távolság Berlin és közöttünk.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://duna.blog.hu/api/trackback/id/tr522474185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiß B. 2010.11.26. 12:28:01

Valóban jobban ki lehetne használni a dunapartot, különösen a déli, parlagon levő részeken, gondolok itt Csepelre, Pesterzsébetre, Soroksárra vagy Kelenföldre, Budafokra. Talán ide tényleg lehetne kiépíteni egy strandos, szórakozóhelyes részt. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a hatóságoknak "lehet jobb dolguk" annál, hogy figyeljenek arra, hogy vízbe esnek-e az emberek, vagy sem. Az emberélet mindennél értékesebb, minden csak ennek garantálásával működhetne.

Parkok, bazár, esetleg szabadtéri kiállítások is növelhetnék az értékét. Ugyanígy fejleszthető lehet a kerékpárutak, kutyafuttatók, játszóterek.

Nem feltétlennel Berlinnel hasonlítanám össze Budapestet, de a jó ötlet, mindegy, hogy honnan jön, bizonyára onnan is remek konkrét ötleteket lehet venni. Én a magam részéről úgy alakítanám ki, hogy nappal a kisgyermekes családok, nyugdíjasok és este a szórakozni vágyó fiatalság is használni tudja. Rengeteg kiaknázatlan érték rejlik a vízpartban, különösen Budapesten.

real 2010.11.26. 14:49:46

Berlintől amit leginkább át kéne venni, az a rengeteg zöld felület, park, fasor, erdő, kert. Ezek teszik élhetővé Berlint és ezek hiánya miatt érzem rosszul magam Bp-en...

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.26. 16:04:56

@real: pontosan, és még tegyük még hozzá az emberek mentalitását, a közlekedés szervezettségét meg a bringautakat és tökéletesen elégedett lennék Pesttel :-)
Mikor legutóbb hazajöttem Berlinből, az általam említetteken túl gondolkoztam, hogy mi hiányzik. Aztán rájöttem: sok-sok zöld, levegő, alig zsúfoltság. Ja, és ott valahogy nem éreztem azt, hogy itt minden piszkos, koszos, retkes, és hozzá ne érjek véletlenül. Itt nem tudnék olyan helyet mondani. Kopaszi-gát meg egy-két rendbe szedett játszótér, talán, néhol. Ezeket is importálhatnánk :-)

real 2010.11.26. 16:16:49

@xcrow: tökéletesen egyetértek, akár én is írhattam volna a kommentedet :)
süti beállítások módosítása